Morgan Johansson (S) Foto:PressbildMorgan Johansson (S) Foto:Pressbild

Tydligt nej till grundlagsändring

Tydligt nej till grundlagsändring 15 september lämnade Mediegrundlagskommittén in sitt slutbetänkande som bland annat berört frågan om att ändra i Tryckfrihetsförordningen för att kunna införa neutrala förpackningar på tobaksvaror. Ett förslag som Folkhälsominister Gabriel Wikström drivit fram, men som nu stöter på patrull i flera politiska led. Inte minst från Mediegrundlagskommittén då ett flertal reservationer och brasklappar lämnades in.

Daniel Bacelj
Daniel Bacelj
 

Mottagare av Mediegrundlagskommitténs slutbetänkande var justitiedepartementet och justitieminister Morgan Johansson. En tidigare utredning menar att det kan komma att krävas en ändring i tryckfrihetsförordningen – och därmed grundlagen – för att kunna implementera ett av folkhälsominister Gabriel Wikströms nyckelförslag för att minska bruket av tobaksprodukter i Sverige; införandet av neutrala förpackningar. Representanter från båda blocken menar att det krävs en bred majoritet för att ändra i grundlagen – något som inte finns idag.

Smashdig har varit i kontakt med 20 ledamöter i konstitutions- och näringsutskottet, utöver de ledamöter som finns representerade i Mediegrundlagskommittén. Det är en synnerligen tydlig majoritet – 18 av 20 från båda blocken – som kräver en bred politisk majoritet i riksdagen för att ändra i grundlagen.

– Konstitutionen är ju det viktigaste vi har. Grundlagarna ska inte kunna ändras hur som helst, säger Emanuel Öz (s), ledamot i konstitutionsutskottet.

Flera ledamöter i utskotten lyfter just fram vikten av vara överens över blockgränsen när det gäller en ändring av grundlagen. Helena, Lindahl, näringspolitisk talesperson för Centerpartiet och ledamot i näringsutskottet:

– Tanken är ju att lagen ska hålla även över andra regeringar och därför är det av yttersta vikt att hitta en bred överenskommelse. Dessutom ser jag det som en viktig principiell fråga. Det finns andra sätt att bekämpa bruket av tobak än att inskränka på ägande- och immaterialrätten.

Helena Lindahl får på första punkten medhåll av flera riksdagskollegor:

– Det här är en väldigt viktig fråga och det vore farligt på sikt att ändra i grundlagarna om man inte har ett klart mandat. Grundlagarna vårt yttersta författningsskydd för konstitutionen. Det är ju därför vi har ett regelverk för att skydda grundlagarna från kuppartade ändringar fram och tillbaka, säger Ingemar Nilsson (s), ledamot i näringsutskottet.

– Det är en förutsättning att det ska råda stor enighet när det kommer till grundlagsändringar. Inte bara en tradition. Vi har tidigare jobbat över block- och partigränser och jag ser inga skäl att frångå det, säger Carolina Szyber (kd), ordförande i civilutskottet och suppleant i konstitutionsutskottet.

I slutbetänkandet påpekar Mediegrundlagskommittén att krav på neutrala förpackningar kan hamna i konflikt med bland annat principen om etableringsfrihet samtidigt som det inom kommittén finns olika uppfattningar i sak kring förslaget. En klar majoritet är dock kritisk till den beredningsform och det tillvägagångssätt som har valts från regeringens sida. Det gäller inte minst att tilläggsdirektivet kring neutrala förpackningar inte förberetts noggrant och att kommittén inte fått tillräckligt med vare sig med tid eller underlag för att hantera frågan.

– Grundlagarna är ju lagar som ska upprätthålla andra lagar. För att ändra i dessa krävs det särskilda undantag samt en överenskommelse över blockgränsen. Det är en förutsättning att det som ändras nu även håller för nästa regering, säger Lawen Redar (s), ledamot i justitieutskottet och suppleant i konstitutionsutskottet.

jeanette-gustafsdotter-tu
Från vänster: Johan Ramsten, vice vd för koncernen. I mitten Anna Grönlund Krantz ny vd för Hallvarsson & Halvarsson och Martin Petersson, vd och koncernchef för H&H Group.
Jimmie Åkesson hade flest fejkföljare efter att Twitter genomförde en storstädning av falska konton på Twitter
Anneli Wikström blir ny Head of Native Studio inom Metro Media House.
Teamet som håller i Aftonbladets partiledardebatt: Matilda Wennerholm, programledare, Maria Bjaring, program- och debattledare, Malvina Britts, reporter, Lena Mellin, kommentator, Robert Aschberg, program- och debattledare.
Gullers Grupp köper den digitala Umeå-byrån Humbly
Zlatan Ibrahimovic skrotar sitt klädmärke A-Z, som han hade tillsammans med den norska klädjätten Varner.
Hanif Hosseini, sportchef Discovery.
Hermann Haraldsson, vd för Boozt
Bild från Googles lobby i San Francisco.
Anders Skoe blir interims-vd på Blocket
Titti Schultz lämnar P5 och kliver istället över till P4 Extra.
Till vänster: Ulrika Ek, vd för Nyheter24-gruppen och Daniel Pereaux, nytillträdd vd för Fragbite.
Sverigedemokraterna blir Sveriges största parti
Iapotek förvärvar Eprix
Jonas Antonsson, Raw Fury och Mikkel Weider och Martin Walfisz från Nordisk Film Games
Till vänster: Per Norman, vd för Mrg.