Jonas Antonsson, Raw Fury och Mikkel Weider och Martin Walfisz från Nordisk Film GamesJonas Antonsson, Raw Fury och Mikkel Weider och Martin Walfisz från Nordisk Film Games. Foto: Pressbilder

Storaffären: Nordisk Film köper in sig i speluppstickare

Nordisk Film fortsätter sin tillväxtsatsning inom gaming. Nu kliver de in som delägare i det svenska datorspelsföretaget Raw Fury.

Smashdig
Smashdig
 

Nordisk Film går in som delägare och investerar 49 miljoner kronor i Red Fury som ger ut spel från självständiga spelutvecklare. För summan får Nordisk Film en ”betydande minoritetsandel”.

Missa inga nyheter! Följ Smashdig på Linkedin

Raw Fury grundades i Sverige 2015 och har 16 anställda i Sverige, Storbritannien och USA. Raw Fury ger ut datorspel från självständiga spelutvecklare och bolaget har en filosofi om att spelutvecklarna ska ha maximal kontroll. Det innebär att Raw Fury inte övertar rättigheterna för spelen, utan arbetar med att lansera dem till en så stor publik som möjligt. Bland de spel som Raw Fury ger ut finns bl.a. det populära ”Kingdom”-serien och i pipelinen finns spel som ”Sable”, “Bad North” och “The Last Night”. Bland Raw Furys ägare finns redan företagets grundare samt bl.a. David Helgason, som grundat Unity Technologies.

Vill öka tillväxttakten
Enligt Nordisk Film Games är syftet med investeringen att öka Raw Fury möjligheter att accelerera sin affärsverksamhet, så att företaget framöver kan lansera ännu fler och större spel.

– Vi är mycket glada att få Nordisk Film Games ombord och avsluta denna investeringsrunda med dem. De stöder vår vision, vårt långsiktiga perspektiv och vår önskan om att förnya marknaden inom spelutgivning. De har ett stort intresse för datorspel och de människor som utvecklar dem. Med deras investering kommer Raw Fury att ha möjlighet att stödja fler fantastiska spelutvecklare och ha ett ännu större inflytande i detta magiska medium, säger Raw Furys vd och medgrundare, Jonas Antonsson, i ett pressmeddelande.

– Jonas och resten av teamet på Raw Fury är så passionerade när det kommer till att hjälpa talangfulla datorspelsutvecklare att lansera fantastiska spel. Vi har känt dem länge och vi är imponerade över vad de uppnått, såväl kreativt som finansiellt. Deras tillvägagångssätt för spelutgivning är enastående och vi är mycket glada över att vi fått möjlighet att bli en del av företaget, säger Martin Walfisz, som är senior partner i Nordisk Film Games.

Investerat över 1,4 miljarder kronor
Köpet av Raw Fury ligger i Nordisk Films linje att bli en stor aktör inom gaming. Hittills har de investerat över 1,4 miljarder kronor i olika spelbolag. I ägarportföljen finns i dag helägande i svenska Avalanche Studio och minoritetsinnehav i svenska Starstable Entertainment samt de danska datorspelsföretagen Reto Moto, Flashbulb Games och Multiverse.

I samband med investeringen har Martin Walfisz och Mikkel Weider, som är managing director i Nordic Film Games, tillträtt Raw Furys styrelse.

Emma Rost går till Westander. Folk
Efter sju år lägger Curators of Sweden ned det populära Sverigekontot på Twitter.
Aftonbladet videoutbildar all personal.
Jörgen Gullbrandsson, VD på Readly.
Google är populäraste arbetsgivaren enligt en undersökning utförd av Academic Work
Åre är den kommun där invånarna hyr ut sitt boende mest via Airbnb.
Gullers Grupp har rekryterat den digitala projektledaren Karin Benckert och producenten Pelle Helmstein. Folk
Isabella Löwengrip flyttar sin blogg till Bonnier
Volkswagen startar bildelningstjänst med e-bilar i Berlin som vänder sig till personer som inte vill äga en bil själv.
Pernilla Enebrink går till Westanders Folk
Linda Johansson blir ny marknadsansvarig på Miele i Sverige. Folk
Bonnier Magazines & Brands vill bli Sveriges största koncept- och contentbyrå. Satsningen kommer att ledas av Emelie Grahn och Malin Lundberg Aguilera
TV4 bjuder på en intensiv tv-höst.
Det populära tv-programmet The Grand Tour blir tv-spel. Amazon producerar.
Jesper Dahl blir ny nordisk vd för Viacom.
Andrea Sahlgren lämnar Viacom - går till Nent