Klart: De blir SVT:s nya divisionschefer

Anne Lagercrantz lämnar Ekot och blir chef för nyhets- och sportdivisionen på SVT. Samtidigt blir Maria Groop Russel chef för den nya divisionen för digital utveckling och allmän-tv. Hon kommer närmast från befattning som chef för SVTi.

Publicom
Publicom
 

– Jag är glad över att ha rekryterat två av Sveriges bästa mediechefer som divisionschefer, säger Hanna Stjärne, vd på SVT i en kommentar och fortsätter:
Maria Groop Russel har en gedigen erfarenhet av nyskapande tv-produktion och en stark förmåga att driva digital spetsutveckling. Anne Lagercrantz är en av landets skarpaste publicister, som med klok och visionär känsla för publiken har drivit utvecklingsarbete på två av landets största redaktioner, säger SVT:s vd Hanna Stjärne.

– Tillsammans kommer Anne och Maria att leda arbetet med att utveckla SVT:s redaktioner, digitala projekt och program i publikens tjänst.

Maria Groop Russel tillträder sin nya tjänst den 1 september. Då bildas också den nya divisionen som är en sammanslagning av nuvarande SVTi och allmän-tv-divisionen. Divisionen får cirka 700 medarbetare och har verksamheter i Umeå, Stockholm, Göteborg och Malmö.

– Jag känner mig fokuserad, taggad och glad inför den nya väldigt roliga och utmanande uppgiften. SVT har kompetenta, kreativa och engagerade medarbetare både inom programproduktionen och digital utveckling. Det ska bli roligt att skapa ett tätare samarbete mellan de båda världarna. Det kommer stärka SVT:s utbud för publikens bästa, säger Maria Groop Russel.

Anne Lagercrantz börjar som divisionschef för nyhets- och sportverksamheten den 1 oktober.

– Jag är så glad och stolt över att få leda arbetet med att värna och utveckla SVT Nyheter och Sport. Här görs oerhört skicklig journalistik och programproduktion över hela landet. Men medievärlden befinner sig också i en dramatisk förändring och jag hoppas och tror att mina erfarenheter av förändringsarbete både på Ekot och TV4 kan bli värdefulla i min nya roll, säger Anne Lagercrantz.

Båda kommer att ingå i SVT:s företagsledning.

Emma Rost går till Westander. Folk
Efter sju år lägger Curators of Sweden ned det populära Sverigekontot på Twitter.
Aftonbladet videoutbildar all personal.
Jörgen Gullbrandsson, VD på Readly.
Google är populäraste arbetsgivaren enligt en undersökning utförd av Academic Work
Åre är den kommun där invånarna hyr ut sitt boende mest via Airbnb.
Gullers Grupp har rekryterat den digitala projektledaren Karin Benckert och producenten Pelle Helmstein. Folk
Isabella Löwengrip flyttar sin blogg till Bonnier
Volkswagen startar bildelningstjänst med e-bilar i Berlin som vänder sig till personer som inte vill äga en bil själv.
Pernilla Enebrink går till Westanders Folk
Linda Johansson blir ny marknadsansvarig på Miele i Sverige. Folk
Bonnier Magazines & Brands vill bli Sveriges största koncept- och contentbyrå. Satsningen kommer att ledas av Emelie Grahn och Malin Lundberg Aguilera
TV4 bjuder på en intensiv tv-höst.
Det populära tv-programmet The Grand Tour blir tv-spel. Amazon producerar.
Jesper Dahl blir ny nordisk vd för Viacom.
Andrea Sahlgren lämnar Viacom - går till Nent