Foto: PixabyFoto: Pixaby

Elitserien bjuder på överraskningar

När fotbollssäsongen börjar lida mot sitt slut tar ishockeyn över. Den 17:e september blåstes startvisslan och de första fyra omgångarna har redan bjudit på dramatik. Disciplinnämnden kan behöva sätta in extra personal och de vanliga favoriterna behöver akta sig.

Daniel Bacelj
Daniel Bacelj
 

SHL, eller elitserien som vissa föredrar att kalla den, förväntades börja som den så många tidigare år har gjort. Favoriterna skulle fortsätta att prestera på topp och nykomlingarna skulle slåss om mittenplaceringarna, men så har det inte börjat i år. I år är det annorlunda. För att ständigt ta del av det senaste från hockeyvärlden kan man hålla sig uppdaterad om sportnyheter och odds här.

Färjestaden förlorar på hemmaplan
Färjestaden har haft en otursam start men den senaste förlusten kändes extra mycket. På hemmaplan i Karlstad förlorade laget mot Malmö Redhawks med 2-4. Malmö gjorde sina fyra mål snabbt under den första perioden och kunde knappt förstå vad det var som hade hänt. Malmö har haft en drömstart och laget tog sin fjärde raka seger och därmed förstaplatsen i tabellen med 12 poäng.

Däremot har Färjestadens start inte varit lika katastrofal som Leksands, som nu ligger längst ned i tabellen med 0 poäng. Leksand som lyckades ta sig upp från hockeyallsvenskan har haft en knagglig säsongsstart. Lagets senaste förlust var mot Luleå som då vann med 5-1. Det var lagets 17:e förlust i serien och de har inte vunnit en SHL-match sedan den 27:e januari 2015. Lagkaptenen Jesper Ollas skyller på lagets dåliga planering men står fast vid att laget är bra nog för att hålla sig kvar i SHL och att det bara är en tidsfråga innan de är tillbaka på isen.

Ett lag som verkligen har imponerat, då det var tippat som säsongens jumbolag, är Karlskrona. Från att med nöd och näppe lyckats hålla sig kvar i serien förra säsongen har de nu vunnit två av tre spelade matcher, båda gångerna var de tippade att förlora. Först körde de över Djurgården med 4-0 och sedan slog de Leksand med 3-1.

Disciplinnämnden har redan tagit emot anmälningar
Matcherna har varit ovanligt tuffa och redan är flera spelare avstängda eller väntar på domar. Senast i ledet att anmälas är Rögle-spelaren David Åslin. Åslin knätacklade Linköpings Mathis Olimb så illa att Olimb blev liggandes. Drygt en vecka tidigare meddelade nämnden att Frölundas Robin Figren stängs av i fem matcher på grund av en huvudtackling mot Brynässpelaren Kevin Clark.

Diskussionen om regeländringar i SHL är åter uppe på tapeten och det är ett otursamt självmål som har startat diskussionen. Tidigare fanns det en regel som sa att man inte kunde göra självmål när målvakten är utvisad, men så är det inte idag. HV71-spelaren Chris Abbott lyckades lägga en passning som gick ända in i eget mål. Misstaget resulterade i att motståndarlaget Frölunda vann matchen och tog 3 poäng. Både spelare och experter kritiserar nu regeln men Abbott själv säger att regeln tillhör sporten och att det bara är att ”gilla läget”.

Emma Rost går till Westander. Folk
Efter sju år lägger Curators of Sweden ned det populära Sverigekontot på Twitter.
Aftonbladet videoutbildar all personal.
Jörgen Gullbrandsson, VD på Readly.
Google är populäraste arbetsgivaren enligt en undersökning utförd av Academic Work
Åre är den kommun där invånarna hyr ut sitt boende mest via Airbnb.
Gullers Grupp har rekryterat den digitala projektledaren Karin Benckert och producenten Pelle Helmstein. Folk
Isabella Löwengrip flyttar sin blogg till Bonnier
Volkswagen startar bildelningstjänst med e-bilar i Berlin som vänder sig till personer som inte vill äga en bil själv.
Pernilla Enebrink går till Westanders Folk
Linda Johansson blir ny marknadsansvarig på Miele i Sverige. Folk
Bonnier Magazines & Brands vill bli Sveriges största koncept- och contentbyrå. Satsningen kommer att ledas av Emelie Grahn och Malin Lundberg Aguilera
TV4 bjuder på en intensiv tv-höst.
Det populära tv-programmet The Grand Tour blir tv-spel. Amazon producerar.
Jesper Dahl blir ny nordisk vd för Viacom.
Andrea Sahlgren lämnar Viacom - går till Nent