Bonial etablerar sig i Sverige. På bilden: Christian Gaiser, VD och grundare av Bonial.com Group. Foto: PressBonial etablerar sig i Sverige. På bilden: Christian Gaiser, VD och grundare av Bonial.com Group. Foto: Press

Axel Springer-bolaget Bonial till Sverige – lanserar app som ”ersätter tryckt reklam”

Axel Springer-ägda Bonial, som levererar digitala reklamutskick från detaljhandeln via app och desktop, har etablerat sig i Sverige. Bolaget, som nått stor internationell framgång med sitt koncept, har i dag över 20 miljoner användare och 1,2 miljoner anslutna detaljhandlare. Vid den svenska lanseringen har bolaget redan knutit till sig ett tjugotal av Sveriges största detaljhandlare, däribland IKEA, H&M, ICA och Clas Ohlson.

Publicom
Publicom
 

Att de nu väljer att etablera sig på den svenska marknaden beror på två faktorer. Det säger Martin Hammarström, presstalesperson för Bonial i Sverige till Klickmonster .

– Sverige och svenskarna ligger långt framme i sin användning av mobiler och smartphone. Dessutom ligger Sverige ligger högt när gäller produktion av tryckt reklam. Bara i Sverige distribueras det årligen cirka 3,5 miljarder broschyrer, exempelvis direktreklam och bilagor i printtidningar.

Bonial vänder sig till landets större detaljhandlare och omvandlar traditionella reklamutskick till ett digitalt format med nya funktionaliteter. För användaren innebär det att de kan scrolla igenom den digitala versionen precis som de brukar men också söka efter en särskild produkt, varumärke eller hitta reavaror.

– Ambitionen är att koppla upp sig mot alla större detaljhandelskedjor, precis som Bonial gjort i andra länder, säger Hammarström.

Ni går in i en väldigt trång sektor. Det finns många såväl rikstäckande som lokala aktörer inom just det här segmentet. Hur ser ni på konkurrensen?

– Bonial är medvetna om att råder en stor konkurrenter inte bara i Sverige utan även på de andra utländska marknaderna. Men Bonail är trygga med att de har ett mycket väl fungerande system som har visat sig användbart för de över 20 miljoner användarna som finns på andra marknader, som i till exempel USA och Tyskland.

Hur många svenska användare räknar Bonial med ska ansluta sig?
– De har inte satt upp något sådant mål i detalj.


Hur ser lönsamheten ut för Bonial i dag?

– Axel Springer är inte publika med dessa siffror men de har sagt att Bonial har en bra marginal i Tyskland. Bonial-koncernen går med vinst sedan tre år tillbaka, säger Martin Hammarström avslutningsvis.

Emma Rost går till Westander. Folk
Efter sju år lägger Curators of Sweden ned det populära Sverigekontot på Twitter.
Aftonbladet videoutbildar all personal.
Jörgen Gullbrandsson, VD på Readly.
Google är populäraste arbetsgivaren enligt en undersökning utförd av Academic Work
Åre är den kommun där invånarna hyr ut sitt boende mest via Airbnb.
Gullers Grupp har rekryterat den digitala projektledaren Karin Benckert och producenten Pelle Helmstein. Folk
Isabella Löwengrip flyttar sin blogg till Bonnier
Volkswagen startar bildelningstjänst med e-bilar i Berlin som vänder sig till personer som inte vill äga en bil själv.
Pernilla Enebrink går till Westanders Folk
Linda Johansson blir ny marknadsansvarig på Miele i Sverige. Folk
Bonnier Magazines & Brands vill bli Sveriges största koncept- och contentbyrå. Satsningen kommer att ledas av Emelie Grahn och Malin Lundberg Aguilera
TV4 bjuder på en intensiv tv-höst.
Det populära tv-programmet The Grand Tour blir tv-spel. Amazon producerar.
Jesper Dahl blir ny nordisk vd för Viacom.
Andrea Sahlgren lämnar Viacom - går till Nent