Henrik Stenson. Foto: TourProGolfClubs, cc, 2.0Henrik Stenson. Foto: TourProGolfClubs, cc, 2.0

Årets bragdguldmedaljör: Grattis Henrik Stenson!

Sedan 1925 har tidningen Svenska Dagbladet delat ut priset Bragdguldet till den svenska
idrottaren (eller laget) som har utfört årets idrottsprestation. Stora idrottsprofiler som Björn Borg, Anja Pärson (både år 2006 och 2007) och J-O Waldner har vunnit priset och i år gick det till världsfyran i golf: Henrik Stenson.

Daniel Bacelj
Daniel Bacelj
 

Det är lika svårt varje gång att välja en vinnare och det har nog aldrig hänt att enbart en idrottsman visat ”segervilja”. Det fanns flera kandidater på listan. Bland annat var ishockeylaget Leksand IF ett tungt namn efter att de förra året lyckades ta sig från botten av hockeyallsvenskan till att vinna hela ligan och kliva upp i SHL. Det var en enastående prestation, men tyvärr har det inte gått lika bra för dem den här säsongen, i alla fall inte hittills. Laget ligger på en näst sista placering och oddsen att de plockar poäng i kommande match är enligt bet365 emot dem. Nästa möte är mot serieledande Frölunda, vars odds för vinst är 1,32.

Stensons bästa säsong
Trots flera konkurrenter som också förtjänade priset tilldelades det Henrik Stenson. Under det här året har han lyckats med framgångar som ingen annan svensk herrgolfare tidigare har lyckats med. Han bröt förbannelsen som verkar ha vilat över de stora golfturneringarna och blev den förste svensken att vinna en major. Utöver det tog han OS-silver i Rio.

Han avslutade den här säsongen med att komma tvåa i Tiger Woods välgörenhetsturnering Hero World Challenge, som spelades under första helgen i december. 18 av världens bästa spelare (inklusive Woods själv) har mötts i den här tävlingen sedan 1999, som spelas till förmån för Tiger Woods Foundation. Välgörenhetstävlingen var, förutom ett fantastiskt avslut på 2016, Tiger Woods egen comeback. Efter 16 månaders frånvaro var han tillbaka på greenen, men slutade tråkigt nog på en 15:e plats.

Flera kandidater
Det är lätt att man glömmer bort idrottsskrällarna vi har sett under året och 2016 har bjudit på flera svenska idrottsprestationer. Damlandslaget i fotboll lyckades ta sig tillbaka efter en tung matchförlust i Rio och vann sedan storslaget fram till finalen och där de tog hem silvermedaljen. Sverige tog ytterligare ett OS-silver i ridsport när Peder Fredricson lyckades med bravaden att inte riva ett enda hinder. Han och hästen All In blev bestulna på
vinsten med endast 53 hundradelar.

Mattias Ekström vann även Sveriges första VM-titel i rallycross sedan 1984 och Tove Alexandersson tog sitt första VM-guld i orientering.

Delade meningar och känslor
Trots att alla håller med om att Stenson förtjänar priset är det många som ifrågasätter bragdguldets vikt. Flera undrar bland annat hur det kommer sig att varken Zlatan eller Ingmar Stenmark har vunnit priset. Hur har deras insatser inte varit fantastiska idrottsbragder?

Intresset för bragdguldet har även minskat och mycket kan bero på att svenska folket inte är med och får säga sitt. Jerringpriset väger därför mycket tyngre för allmänheten och det är ett mycket större intresse för prisutdelningar som idrottsgalan där priser för såväl idrottsprestationer som andra hyllningspriser delas ut.

jeanette-gustafsdotter-tu
Från vänster: Johan Ramsten, vice vd för koncernen. I mitten Anna Grönlund Krantz ny vd för Hallvarsson & Halvarsson och Martin Petersson, vd och koncernchef för H&H Group.
Jimmie Åkesson hade flest fejkföljare efter att Twitter genomförde en storstädning av falska konton på Twitter
Anneli Wikström blir ny Head of Native Studio inom Metro Media House.
Teamet som håller i Aftonbladets partiledardebatt: Matilda Wennerholm, programledare, Maria Bjaring, program- och debattledare, Malvina Britts, reporter, Lena Mellin, kommentator, Robert Aschberg, program- och debattledare.
Gullers Grupp köper den digitala Umeå-byrån Humbly
Zlatan Ibrahimovic skrotar sitt klädmärke A-Z, som han hade tillsammans med den norska klädjätten Varner.
Hanif Hosseini, sportchef Discovery.
Hermann Haraldsson, vd för Boozt
Bild från Googles lobby i San Francisco.
Anders Skoe blir interims-vd på Blocket
Titti Schultz lämnar P5 och kliver istället över till P4 Extra.
Till vänster: Ulrika Ek, vd för Nyheter24-gruppen och Daniel Pereaux, nytillträdd vd för Fragbite.
Sverigedemokraterna blir Sveriges största parti
Iapotek förvärvar Eprix
Jonas Antonsson, Raw Fury och Mikkel Weider och Martin Walfisz från Nordisk Film Games
Till vänster: Per Norman, vd för Mrg.